Adv

Tuesday, June 30, 2015

Familia Trip | Kota Kinabalu | Hari Kelima | Balik Sudah | Part XII


Assalamualaikum


malam last pergi pasar sinsuran....macam gerbang malam...saja cuci mata lagi tengok brooch...mana nak tambah beli tshirt apa ka brooch ka....kat sini lagi cungs broochnya...

ok settle semua jum Signal Hill.....menara tinjau......ramai orang lepak sini...menikmati pemandangan malam... 

Signal Hill Observatory Tower




ronda2 bandar kota kinabalu...tak berapa nampak sgt malam2 ni.....macam bandar marin pun ada...segala pembangunan di pinggir laut..macam taman rekreasi...

nak bagi habis minyak van..masih banyak berbakinya...sedekah ajalah kat tauke sewa van....nak bajet masa isi minyak pun tak reti..sebab kalo nak travel biar minyak penuh kan....

Keesokan harinya,

kemas bersih buang sampah di homestay...rumah orang pun, haruslah buat rumah sendiri kan..takkan nak biar kotor pulak..........ok settle sini...

sampai airport kk,

settle hal baggage...tiga passenger dapat extra baggage...jadinya tak kena lah extra charge ...bagus si malindo air ni...

jum brekkie...si akim tu aje gemo macd..berapa kali repeat daa...mcmuffin...



selamat tinggal sabah..ada rezeki jumpa lagi... astalavista bebeh.....^---------^








alhamdulilah safely landed klia2....settle baggage...

di sini drama running man bermula...sebab paksu nak balik awal..kekdahnya nak sampai siang kan...aku terus call bas yoyo..katanya ada seat kosong.... jadinya, tak perlu nak ikut jam kita balik tu dah...tengah nak beli roti pun rush...dan kami semua jalan laju dan berlari2 anak menuju terminal bas di bawah....

boleh pulak sesat !!!! ...........sebab ingatkan lif kaca tu turun bawah...aduyai...tanya orang pun macam tak reti....mujur adikku EE ingat jalan masa datang tu..lifnya di tepi...

ok jumpa sumbat semua dalam lif...nampak bas dah menunggu, tengah check passenger....phewww...lepas lelah di seat...serius sprinter kat sini....

maksu aku tgh bg roti yang beli sepantas kilat tadi...memang lapo po....

selamat tiba terminal aman jaya...


makan nasi itu baru puas...semua dah kelaparan....ini cafe kat luar kat bas2 tu...not bad masakannya....










Wednesday, June 24, 2015

Familia Trip | Kota Kinabalu | Hari Keempat | Pulau Mamutik | Pasar Filipina | Part XI


Assalamualaikum


Pulau Mamutik ini di gazetkan  di dalam Tunku Abdul Rahman Park.......

Tunku Abdul Rahman Park comprises a total of 5 islands which include Gaya Island, Manukan Island, Mamutik Island, Sapi Island and Sulug Island. This park is named after Malaysia’s first Prime Minister, Tunku Abdul Rahman and was gazetted in 1974 as Sabah’s second national park.

As being a well known destination among world wide visitors, Tunku Abdul Rahman Park plays a main role in protecting It's nature (fauna , flora and marine eco-systems) of it's 5 islands.

 The names of the island are symbolic of their history and early discoverers. Pulau Mamutik (‘for shell collection’).



hari keempat - pulau mamutik 

pasir putih tepi pantai
ombak saling bekejaran
Kau lari aku mengejar
Di antara deru rindu... 
kita berdua.

kemahen kan...lovin sea...macam ada vitamin...nampak air laut terus macam fresh pala hotak...dengan angin hembus2 bayu lembut....subhanallahh....

hilang kecamukkk duniawi...nampak jer laut tak sabar nak terjun...walau tak reti swimming ... apa ada hal.....  
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

sampai kat jesselton point..cari parking berbayar kat dalam dulu...

then, survey menyurvey pakej .. ambik pakej boat pergi balik...ikut berapa jam kita lepak pulau itu...boleh jugak buat island hopping...tapi kami stick kat pulau mamutik aja senang...

sewa dgn alat2 snorkeling sebanyak 6 set....ha gilir2 la memasing memakainya... rugi oo tak snorkeling.... boleh berenang2 dgn ikan kekdahnya...  ^---------^

bila tengok gambo2 lama di sini...teringat arwah opah aku...cerita masa dok telok anson...folow arwah tok aku koje sana dulu...selalu cakap telok anson wharf...aku igtkan wap...ropanya wharf....lagi londonnn opah aku...wharf ini pelabuhan ropanya..oh my english...




naik bot di sini......


-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

dah sampai pulau mamutik....lautnya mmg clear water dan berbelang birunya...

feduliks tak reti swimming...janji nak snorkeling bagai kalah duyong dugong........... why bother......

bayar fees dulu...pulau mamutik ini di dalam taman2 sabah - taman tuanku abd rahman......dun play2....

 



nampak tak roti belah kanan....mrhuby beli buat kudap2...sekali, bukannya kami mkn pun...bagi ikan makan dalam laut.....memang dtgla...jgn ikan sg morali aja bg ikan makan...ikan laut pun boleh.........


snorkeling time....





dah kecut...naik ke darat...sun bathing pulak....



posing time.......



times up..tinggal jejak kaki sahaja di sini.........

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

posing mosing di jesselton point 



-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

 hari masih siang ....jum terjah pasar filipina....

ini beli kupon parking.....


kawan mrhuby kirim...tshirt aku mana ntah halanya....

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

feelinggggssss.....nnt nk p pulau lagilah...suka2....






dah nak balik dah.....

Monday, June 22, 2015

Familia Trip | Kota Kinabalu | Hari Ketiga | Rumah Terbalik | Pasar Ikan Masin Filipina | Part X


Assalamualaikum


balik dari hot spring....dah letih memasing kan...adik aku ajak try makan nasi daging rusa..dia pun baru nak cuba... oklah jugak aku terkulat2 makan sebab tau daging rusa...habis licinn semua...rezeki jangan di tolak...ada gak orang jual durian , bila tanya macam mahall sangatlah... ^---------^

badang la ualls........kereta ini owner rumah terbalik pya......aku baca kat dalam tu...

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-



-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

dah turun sampai ke bawah, singgah rumah terbalik...mak akulah teruja bebeno nak pergi sini...layan ajer la...hari pun dah nak senja..ingatkan tutup..masih open lagi..sini bersih aja, aku suka tandasnya, jenis berkayu...owner dia omputih..patutlah internationale........

fees

 lawatan pun bermula, ada staff yg akan guide dan explain...di dalamnya tak boleh mengambil gambar...please no taking pictures...dalam tu macam rumah...ada ruang2 spt ruang tamu,bilik tido...rumah ini ambil contoh di rumah tradisional kota belud...penamat lawatan, ada sesi soal & jawab...bolehlah kemukakan soklan2...



gong...

girl power



 
  


suka2 dengan lampu ada gasolin...ada dari buluh, macam bubu ropanya......suka lampu oldschool macam ini....



-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Pasar Ikan Masin Filipina  

terus ajalah ke pasar ikan masin ini - area pasar filipina jugak...terus aja beli...mana yang berkenan.......






beli makanan laut kering ini, nanti peniaga2 packaging dalam kotak...senang nak bawa balik naik flight pun...

*ikan masin yang beso tu pun ada lagi ....bila nak rajin ni...nak masak goreng dgn cabai bawang aja....









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...