Adv

Wednesday, March 30, 2016

Rombongan Cik Yong Ke Langkawi | Bon Voyage Langkawi | Hari Ketiga


Assalamualaikum


Selamat tinggal bumi langkawi walau 3 hari 2 malam tapi seronok..semua isi terluang dengan jayanya…ini barulah di katakan percutian keluarga…idok lah besokan tidoo saja..

Post mortem ya…hari sampai kena buat satu hari rehat dulu….cool period gitew…

Oh lupa nak cerita, hari sampai tu kami tapau nasi putih, kari ikan, dan sambal belacan …sangat sedappp walau pedasss ku telan jua…tapau kat food court HIG …kan kondo kami sebelah kompleks HIG…

tapi... 

Sampai nak balik pun, kami tak berkesempatan terjah kompleks HIG.. Memang chantik siap ada hotel HIG lagi.. 

Bangun2 siap packing barang, kemas2 kondo ini…sapu sampah basuh pinggan mangkok..siapp susun balik dalam kabinet....clear dapo semua….kami memang berhemah punya orang…masa homestay SABAH pun kami buang sampah kat tong luar..sini pun kami buat juga..

Dah senang koje housekeeping tu…dapat pahala..kita anggap homestay ini macam rumah kita juga…^---------^ 

Gerak la kami pukul 12 tgh hari ke jetty langkawi…

Drop barang semua, mr huby hanto van…

Dekat sini, kami ada masa lagi, menapak pergi dataran lang…dekat aja..sebelah ha…

Dataran Lang




nak bergamba dengan tongkang belakang tu..teringin rasanya naik tongkang macam tu..klassik sangat...macam zaman pelayaran dulu2........

Jetty Langkawi


Lepas tu balik, gilir2 la jaga barang…lunch kat food court …makan nasi ayam..ok juga makan sini…

Kami memang standby awal sebab nak kena cek kastam kan…peg kastam itu Tanya ada tiket masa datang tak..aku tunjukkan itu sahaja…bukti kami dah lebih 48 jam di langkawi ini..tak kena la tax…barang pun memang tak beli banyak pun..kain batik pun tak daq beli…

Masuk la kami balai berlepas pula…


ha inilah sebabnya , aku agak berat bab orang kirim2....ingat senang ka wehh nak angkat barang turun ferry nih...tengok gamba pun tahu berat mata memandang berat lagi bahu memikul.......

macam beg2 besar letak kat atas kapal tu, yang macam hand luggage boleh bawa masuk dalam... 

Terminal Feri Kuala Perlis




settle bab ferry, nak balik naik van pak isa pulak...memang dah plann...kalau tak muat ini boboy balik naik bas...kat belakang tu pun , tak boleh letak barang sampai tutup cermin...boleh kena tahan oo...letak la kat bawah seat pulak...patutla, ramai orang p langkawi naik flight yak...


fuhhh lega bila dah jejak tanah besar....


episod sebelum ini:

episod 1 -  Rombongan Cik Yong Ke Langkawi | Terminal Feri Kuala Perlis | Hari Pertama

episod 2 Rombongan Cik Yong Ke Langkawi | Underwater World | Hari Pertama 

episod 3 - Rombongan Cik Yong Ke Langkawi | Pantai Cenang | Hari Pertama

episod 4 - Rombongan Cik Yong Ke Langkawi | Mangrove Tour | Hari Kedua

episod 5 - Rombongan Cik Yong Ke Langkawi | Sky Cab | Hari Kedua


episod 6 -  Rombongan Cik Yong Ke Langkawi | Hidden Gem - Pantai Pasir Tengkorak | Shopping | Hari Kedua


mana pulak tujuan destinasi kita selepas ini....relaks dulu...cukupp tabung ayamnya, bercuti lagi kita ya...mungkin oversea pulak kan....aminnn...mudah2 han

- wasalamu - 

Tuesday, March 29, 2016

Rombongan Cik Yong Ke Langkawi | Hidden Gem - Pantai Pasir Tengkorak | Shopping | Hari Kedua


Assalamualaikum


ingat tak entry mangrove , adaa aku cerita tauke laundry beritahu port menarik untuk mandi manda..

di sini lah kita tuju..

pantai  yang masih virgin...

lokasinya dalam hutan simpan...jalan menuju ke datai....

tapi............

sayang tak terjaga...ada chalet...tapi terbiar...

namunn....

memang cantik pantainya...

  
syok la hangpa berendamm eh..kasi pueh hati..

 
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

apa aktiviti paling best di langkawi ini........of course la shooooooooooopingggggggggggggggg..........

ha pitam...memang mabuk...kalau ada bajet habissssss...........betul kata pak isa mabukkk kome nanti shoopinnggg...

sini aku bagi tips mana port besttt shopinggggggggggg

tips sangat, padahei berapa kedai aja terjah dalam masa yang di berikan...

ketua pengawas bagi masa...zap zup zap aja .........

masa anda bermula sekarang...........


the zone - lokasi pantai cenang

point nya beli coklat...best kat sini beli coklat....beli coklat sini habis makan buat picnic di pantai cenang.......


Rams Home Decor -  pekan kuah

lokasi berhampiran de baron..

sebenarnya aku tak tahu pun kewujudan kedai ini, tahu masa baca blog....lepas tu tanya tauke laundry tuh....barulah tahu lokasinya....

dekat sini baru jumpa kiriman officemate mr huby...parfumm PBJ dapat beli sini...terus borong 2 botol ko...

eh aku pun terswappp sini....beli comforter patchwork, towel dengan cushion cover..

ha memang mabukk la...rasa nak beli lagi comforter tu..ada yang siap set dengan blanket lagi...


-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-



sekali hambik ko.....

eh tersangkutttttt......bonda nasihat ambik corak yang terbaru .. ambik adik beradik punya...
tak rajinnn ke dapo tak tahu la aku........^---------^  
 
ini depan HIG .... tak ingat la nama kedai ini... paseinya nak cari minyak gamat & coklat bounty..

kedai HIG habis stok...tu yang terjah sini....



dinner di pekan kuah aja..sini kedai siam yang banyak pun..aku tak sempat snap sangat gamba makan...paseiinya dah lapoo...



episod sebelum ini:

episod 1 -  Rombongan Cik Yong Ke Langkawi | Terminal Feri Kuala Perlis | Hari Pertama

episod 2 Rombongan Cik Yong Ke Langkawi | Underwater World | Hari Pertama 

episod 3 - Rombongan Cik Yong Ke Langkawi | Pantai Cenang | Hari Pertama

episod 4 - Rombongan Cik Yong Ke Langkawi | Mangrove Tour | Hari Kedua

episod 5 - Rombongan Cik Yong Ke Langkawi | Sky Cab | Hari Kedua


hampir penamat...tunggu last entry langkawi...........


Rombongan Cik Yong Ke Langkawi | Sky Cab | Hari Kedua


Assalamualaikum


bersambung dari entry sebelumnya..........


anda kaki gayat..phobia dengan ketinggian..di sini anda boleh mengatasi fear factor!!! hilang perasaan gayat...hilang takut ketinggian ...

tiket masuk - basic : RM30 per person (dewasa)
include sky dome & sky cab..

lokasi skycab ini di gunung mat cincang... kalau perasan bentuk muka bumi gunung ni, macam di cincang2...

memang rezeki aku, dua kali berpeluang dapat naik sky cab...

dulu namanya cable car...dua kali datang, alhamdulilah...berpeluang dapat naik..

macam aku dengar, orang cerita kalau cuaca buruk seperti hujan yang lebat , angin kuat tak boleh naik sky cab ini... 

rezeki juga buat kami semua hari ini, dapat naik..beli tiket senang aja...

walk in kaunter sahaja....yang sabar separuh dari iman  & bertabah tu masa nak beratur naik sky cab...

naik sky cab nih....walau ada orang takut2 kan tak payah lah naik...sampai paksu aku tak naik pun rombongan sebelum ini...

itu semua saiko jer, alhamdulilahh berjaya kami semua naik...buat relax buat peace.....



sebelum naik sky cab, kita masuk sky dome untuk tengok movie..3D ropanya...kita akan merasai pengalaman naik roller coaster...fuhh....kununnya, bagi hilang rasa gayat......


nampak tak sky bridge kat belakang tu....sky bridge sekarang berbayar....ikut jungle trekking RM5 dan naik lif dalam belas2 ringgit tak salah aku....mujooo sebelum nih 2 kali....dah pergi...ikut jungle trekking....

lambaian miss world dari puncak gunung mat cincang.....

ini di stesyen pertama....

 stesen kedua - last stesen

stesen kedua - last stesen
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


paksa rela baru ada gamba yang senonoh sikit.... susah beno nak gamba berdua..juai maheii... ^---------^ 




Friday, March 25, 2016

Rombongan Cik Yong Ke Langkawi | Mangrove Tour | Hari Kedua


Assalamualaikum


fuhhh...penat tak hilang siang td...

pada malamnya, udah nak berdobi…dah basuh bilas pakaian pantai bebudak2 tu...dah bersih dan suci dari noda pasir2 halus pantai...

bajet sini pun berlambakk la self laundry macam ipoh kekdahnya…sebenarnya….

berpusing2 pulak cari self laundry kat pekan kuah..tanya housekeeping filipino tu kata dekat aja..rupanya itu dobi biasa..bukan self laundry...tanya kat orang tempatan 
" ada bang, kat de baron" menujulah kami sana pulak....fuhh lega masih buka....

sambil menunggu tuh, bersembang dengan tauke kedai yakni orang tempatan langkawi banyaklah dapat input..mana port2 shopping dan pantai yang chantik...masih virgin .... terima kasih banyak2 captain bagi info...

mata dah nak terkatup2 nih masuk la mesin nya...patutla auntie tu dok perati baju kami aja..riso beno..kot ada  baju mandi laut nih...settle laundry washer & dryer sekali ..dekat 2 pagi baru settle..balik kondo pitammm.....nyenyakk tidoo......

memang flat malam tadi tak hilang..wassup musa minta lambat sikit mula aktiviti pakej mangrove tu...

Hari Kedua

Mangrove Tour

jam 9.30 pagi musa escort kami ke jetty KLIM...  ^---------^ 


kami chartered satu bot besar untuk kami senang…

list trip mangrove tour

2 hour 

- bat cave
- eagle feeding
- fish farm
- Andaman sea tour
- crocodile cave

briefing oleh en musa kita ha...

kalau, kome tak booking bot pun..just walk in pun boleh...bot lain pun ada..nanti tauke2 bot akan approach di sini...
jetty KLIM

gua kelawar 









seronok gua kelawar ni..memang jumpa kelawar @ keluang man bergayutan.......so semua please be silent......


-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
fish farm 
fefeling sangat..belayar ada kapal2 mewah....


pari...bkn pari-pari.....
belangkas....
dah habis taklimat oleh adik kelong ini, akak  kelong pulak take over..ohh promote makan kedai dia ha…bincang2 kita makan la kuewtiaw & mee goreng…memang sedapp..

tambah2 han makan atas lautt nih…....alhamdulillah..........

nyum2...


 Andaman sea tour


pulau kasut
gilir2 ambik gamba hujung bot nih...gegirls gitew...


penamat tour kita pagi nih, Semua ahli rombongan amat berpuas hati dengan trip ini…learn new thing..macam dokumentari....sama level National Geographic...good job guys...



episod sebelum ini:

episod 1 -  Rombongan Cik Yong Ke Langkawi | Terminal Feri Kuala Perlis | Hari Pertama

episod 2 Rombongan Cik Yong Ke Langkawi | Underwater World | Hari Pertama 



tunggu entry seterusnya, mengatasi fear factor ahli rombongan...eh aktiviti apa tu....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...