Adv

Wednesday, November 9, 2016

Menyelusuri Tempat Besejarah di Kuala Kangsar | Muzium Diraja Perak | Jambatan Victoria | Rumah Agam Tok Setia & Masjid Ihsaniah Iskandar.


Assalamualaikum



Muzium Diraja Perak

nak tahu lebih details, boleh rujuk web istana kenangan ini...nak copy tak boleh...arkib negara...





maafkan hamba, hamba tgk gamba nih baru perasan namaya dah di tukar jadi  Muzium Diraja Perak . masa belajo dulu pernah kemari sekali tu jer la masuknya..sekali itu jer la dapat jejak kaki...tak lah kempuann kan..namanya istana kenangan..senibina nya dan ruang ruangnnya memang mengagumkan......cuma tahu istana ni tidak menggunakan sebarang paku..

sekarang ini masih tidak boleh masuk atau melawat di dalamnya...ini pun tangkap gambar dari luar pagar sahaja...punyalah gigih kan...


Jambatan Victoria 

Perasmian Jambatan Victoria

Jambatan ini dinamakan Jambatan Victoria mengambil sempena nama Quenn Victoria I, yang memerintah Empayar British antaran tahun 1837 hingga 1901. Pembinaannya tepat pada hari ulang tahun ke - 60 pemeritahan Quenn Victoria I pada tahun 1987. Jambatan ini telah dirasmikan oleh Almarhum Sultan Perak ke -28, Sultan Idris Mursyidul Azam Shah I dan Gabenor Jeneral British bagi Negeri-negeri Melayu Bersekutu, Sir Frank Sweettenham pada 21 Mac 1900.


Jambatan Victoria semasa Perang Dunia Kedua

Semasa Tentera Imperial Jepun menyerang Malaya pada tahun 1941, Pasukan Kor ke - 5 Rejimen Tentera India British yang begerak dari utara telah berundur hingga ke seberang Sungai Perak setelah diasak teruk Tentera Imperial Jepun di Kerian. Bagi melengahkan kemaraan, Tentera Imperial Jepunke Singapura, Jambatan Victoria telah diletupkan oleh pasukan jurutera tentera British pada waktu fajar 22 Disember 1941. 
 

gayatt ooo bawah itu jalan raya...
333 itu no pengenalan jambatan

Sumber : Bandar Awal Jambatan Keretapi Victoria | Karai | Sejarah Perancangan Pekan-Pekan Kecil Negeri Perak Darul Ridzuan.


Rumah Agam Tok Setia 

Rumah Agam yang dibina sebelum meletusnya Perang Dunia Kedua terletak di atas sebuah bukit di tepi jalan Karai - Enggor iaitu kira-kira 200 meter dari Karai. Rumah ini pada asalnya dimiliki oleh Tuan Syed Assin iaitu adik kepada Tuan Syed Adam yang dikenali sebagai "Alim Besar Kuala Kangsar". Tuan Syed Assin telah meninggal dunia pada tahun 1940an dan rumah ini diwarisi oleh anaknya yang bernama Syed Nordin.   

Semasa berlaku banjir besar pada tahun 1967, perkarangan mansion ini tidak ditenggelami air...... 


Sumber : Bandar Awal Jambatan Keretapi Victoria | Karai | Sejarah Perancangan Pekan-Pekan Kecil Negeri Perak Darul Ridzuan.


  melalui waris memberitahu rumah ini telah diwakafkan kepada MAIPK.


Rumah Tinggal 



Masjid Ihsaniah Iskandar.

nak tahu lebih details, boleh rujuk entry sebelum ini...

wasalamu..

* adalah up entry dari bersawang...
ceritanya sorting2 gamba kat laptop..jumpa gambar2 nih..isyk sayang lak dibior....
^---------^


Wednesday, October 12, 2016

Walkathon | Lake Garden Taiping


Assalamualaikum



walk·a·thon - a long-distance walk organized as a fundraising event.

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
 




kusss semangat....gigih mrhuby dukung dema nih , semata-mata bergamba atas branch......


puas explore lake garden kali ini....ada jer port menarik snap sebagai pit stop gitew..


Tasik Dayung

baru kutahu upayer nama tasik ni, tasik dayung...untuk kawasan rekreasi air di lake garden nih..
harga tiket....

ini memenuhi hajat si kakak yang nak sangat mendayung itek kekdahya...memula jer teruja, bila dah atas tasik udah cuak..patahla balik ke jetty..tinggai la dengan uncle...

jadinya kami bertiga sahaja menyambung dayung hingga ke fountain... ^---------^



akhirnya....

dah tuwe... baru merasa naik..seronok juga satu pengalaman yang menarik... rasa loya & pening juga teroleng2 atas tasik ni kan...


from taiping with love...haruslahh..mrhuby kan orang taiping...paling susah nak bergamba....

nanti bawa kami walkhaton lagi ya..barulah minda cerdas keluar peluh....


Birthday Bash Emak, Paksu, Muiz & Ikhwan | October's Birthday


Assalamualaikum



baby alisya paling sempoi, pandai membawa diri...lapo jer ngapp masuk mulut.." mama, mummy, aunties dan opah2 ni asyik tangkap gamba jer " .... ^---------^ 

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


menu kita malam birthday nih - bihun singapore, popia cheese & sandwich sardine...


october baby

selamat hari jadi buat semua insan2 kesayangan..semoga dibuka pintu rezeki selalu, dikurniakan kesihatan yang baik dan selalu di bawah rahmatNya...

ikhwan xdapat mengejoin..sebab asrama..jadinya maksu simpan kek untuk dia lah..raseya tak basi kot..letak dalam peti ais kan...kasih seorang ibu nak bagi anak merasa........



tanjat kakak..ada lilin mercun nih...jenuh weh aku nanya orang cari kat kedai...suka lah tengok lilin nih..bakar saja macam mercun..tak payah susah payah ko hembus nak padam api...

last2 jumpa kedai sin chan kuale jer..situ macam2 ada...nak stand kek ka, semeneka alatan kuih dan kek hado....kedai SI MANIS...


 
iron ladies semua nih..urat dawai tulang besi..






sedap victoria sandwich cake & carrot cake nih uaalls...highly recommend...tak malu lah rekemen kat kome...
 
repeat order lagi kat bakery yang sama.... semasa Birthday Bash Zara & Harraz | Lets Party Started

no tel ya pn.naddy - 014 - 6035264 . sila whatsapp sahaja.





behind the scene. 

mak jemah selaku organizer birthday nih..nampak kan sibuk...petang tu sempat beli fresh flower & tembikai kat superkinta - pasar besar ipoh. pueh hati dapat beli fresh flower..sambil nak balik nampak tembikai tu, beli aja ha...mintak apek tu tolong pilihkan....ha menapak ke parking punya jauh.....

mrhuby gemo ropa ni mesti nak suruh aku menapak punyalah jauh..takda maknanya depan mata parking...opssss.....dia tunggu pun seribu rahmat kan..........

ini bukan kerja seorang diri, mak jemah hanya guide line sahaja... terima kasih semua yang menolong di dapor, persiapan tempat, wartawan lintas langsung untuk group whatsapp. yg sponsor dessert....bancuh teh tarik..tukhang kemas dapo dan tempat...penat...tapi happy.... ^---------^ 


Pohon selasih di dalam kolam
Anak haruan berenang-renang
Terima kasih kami ucapkan
Budi tuan menjadi kenangan




wasalamu....

Wednesday, October 5, 2016

PORT | Tigerlane | Ipoh


Assalamualaikum



satu PORT baru untuk bersantai hangout with family and friends...

konsep macam one stop centre untuk food truck...lagi senang kan, tak payah nak kejar2 diaorang kat mana eh hari nih kan.............gitew... ^---------^

suasana relaks...fresh air...outdoor dinner...banyak pilihan...takda lah just western...pilihan masakan melayu pun ada...goreng2...pilihan minuman pun hado...pendek kata macam2 hado....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-








lokasi : Jalan Sultan Azlan Shah (Tigerlane) sebaris Fella Design lama...

monday close.. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...