Adv

Thursday, October 24, 2013

Resipi | Sup Daging


Assalamualaikum



Malu sebenarnya nak update resipi ni.bukan tererrrr memasak pun...hihi...

Sementelah masih ada berbaki, daging kurban dalam fridge tu...marilah mengrajinkan diri masak memasak... karang lelama...nanti tak manis pulak daging tu....

Request by mr huby masak daging ni....ker nak merasa air tangan isterimu ini....ha apa lagi...bertubi-tubi tanya chef chef familia sebagai rujukan..... :-)

Asalnya resipi dari orang laki....abang din salak tu....masa hari kurban tu kan ada masak sup...opah yang datang bergotong royong tu pun cakap resipi yang lebih kurang sama.....aku pun pelik, apa keheiiinya sepupu aku si ida ni blender jintan sebekas....rupanya buat sup ni manis sedap sedap macam tu la....ni pun aku masak sambil berwhatsapp & FB dengan dia....takut tak menjadi punya pasal......nak bagi laki makan ooo...bukan senang....karang kena complain...sentap aku.......maknanya resipi ni orang lama punya la...aku pikiokan maen campak campak aja....ada step la jugaks....  ^---------^


Bahan-bahannya....

Jintan kasar 
Jintan halus
Lada hitam - semua ni goreng tanpa minyak pastu blender kering @ tumbuk pun boleh

Bawang Merah - kechik
Bawang Merah - beso
Bawang Putih & Halia - blender

Kulit kayu manis
buah pelaga 
bunga lawang 
kicap pekat - ni aku pakai kicap mee brand tamin
kicap cair

3 batang serai - diketuk
Carrot - ikut sukati potong
Tomato - ikut sukati potong
Kentang - ikut sukati potong
Daun bawang - ...kalau suka baru taruh
Daun sup - ...kalau suka baru taruh
Cabai burung - ..ni nak bagi pedas....
2 Asam keping


bunjut & perencah sop tu tak pakai pun...
Cara-caranya

Rebus daging dengan batang serai sekali sehingga empuk....
goreng / sangaikan adikberadik jintan tu.........
dah empuk baru letak kicap-kicap....takpayah letak garam dah...kicap kan masin jugaks...letak asam keping...nak bagi masam kekdahnya....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

alhamdulilah......selamat juga memasak sup daging dengan jayanya...dah tau la mana terlebih....atau terkurang....:-)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Hari hari sebelumnya.....

masak daging kunyit.....ni letak cabai kering....
daging masak kicap....aku ikut resipi buku resipi Chef Hanieliza....sedappp ooo...makan dengan nasi panas panas...memang terangkat...kaut punya kaut eh daging dah habis...kuah kicap ni pun kalau ada lebih, boleh sental dengan roti gardenia...memang sedapp.....matikla puji diri sendiri!!   ^---------^
Berjumpa lagi di hari yang laen...ketuk ketuk dapur....



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...