Assalamualaikum
niat dah lama, siap dah sebut kat emak & akim...nak buat nasi ayam...tapi tak sempat2 lagi....cuti raya cina hari tu terus on la project...lagipun beli bahan-bahan semua orang melayu, takdaq masalahla..dema pun niaga...aku suka beli kat pasar besar ipoh jer ha...sebab dah siap2 packing....
nama nasi ayam mona ini mak aku yg bagi...sebab aku yang kalut sangat nak masak nasi ayam....maklumlah baru nak belajo2...memasak....
resipi nasi ayam ini diambil dari blog kak azlita..terima kasih kak...memang menjadi dan senang diikuti..
kami ada tambah dan ikut kesesuaian selera sendiri jugaks...nak detail, boleh tengok resipi kat link tu ya...
resipi nasi ayam mona :
Bahan Rebusan Ayam (stok ayam)
2 ekor ayam daging.
2 ulas bawang putih ~ di hiris halus
2 ekor ayam daging.
2 ulas bawang putih ~ di hiris halus
2 labu bawang merah ~ di hiris halus
2 inc halia ~ di hiris
1 kiub ayam
2 inc halia ~ di hiris
1 kiub ayam
3 batang serai yang di ketuk dahulu
stok ayam... |
stok ayam.... |
Bahan Perapan Ayam
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu teh sos mustard
Bahan Untuk Sup
Baki air rebusan ayam tadi ~ larikan 1/2 cawan untuk sos cili
1 uncang sup bunjut
4 biji kentang di dadu
2 batang lobak merah potong panjang
3 pokok daun bawang dan daun sup ~ potong panjang.
Garam secukup rasa
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum cengkih
3 biji pelaga
Baki air rebusan ayam tadi ~ larikan 1/2 cawan untuk sos cili
1 uncang sup bunjut
4 biji kentang di dadu
2 batang lobak merah potong panjang
3 pokok daun bawang dan daun sup ~ potong panjang.
Garam secukup rasa
sup ayam... |
Bahan nasi ayam
4 cawan beras biasa - cap rambutan
guna beras biasa sukatan air rebusan ayam sama macam kita masak nasi biasa
margerine - cap buttercup
3 batang serai yang diketuk
2 inci halia ~ di hiris
2 helai daun pandan (simpul) letak bila nasi dah masak...
3 ulas bawang putih ~ di kisar
3 ulas bawang merah ~ dikisar
2 inci halia ~ di hiris
2 helai daun pandan (simpul) letak bila nasi dah masak...
3 ulas bawang putih ~ di kisar
3 ulas bawang merah ~ dikisar
2 inc kunyit hidup ~ di kisar utk buat warna nasi ayam.
tumis dgn margerine....bahan2 utk nasi ayam..... |
Rempah Tumis
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum cengkih
3 biji pelaga
* ini aku tak beli dalam plastik yang siap set tuh...ini beli loose...sebab nak pakai banyak kan...
Bahan Sos
5 biji cili merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1/2 cawan air rebusan ayam
Satukan semua bahan dalam blender dan kisar.
Masak sebentar. Sedia di hidangkan
Masak sebentar. Sedia di hidangkan
Sos dah pun siap, sekarang bolehlah kita goreng ayam yag kita perap tadi. Kaedah deep fried guna minyak yang banyak dan betul-betul panas baru masuk ayam...
senang goreng ayam...kaedah lain boleh bako dlm oven... |
Baki perapan ayam tadi jangan di buang, kita boleh buat sos kicap
Sos Kicap
Baki air campuran kicap perapan ayam
Tambahkan sedikit kicap manis
Kalau kuah pekat boleh tambahkan sedikit air rebusan ayam sedikit
Baki air campuran kicap perapan ayam
Tambahkan sedikit kicap manis
Kalau kuah pekat boleh tambahkan sedikit air rebusan ayam sedikit
*perasan tak hanya sup ayam sahaja kami tambah garam...ikut makanan sihat..kurangkan garam dalam masakan..lagipun kicap tu dah ada garam..macam gula jugak kalo masak sayur masak carrot..carrot tu sendiri dah manis...
alhamdulilah...nasi ayam ni habis....siap boleh bawa balik kampung dan tapau bagi orang lain jugaks...semangat lagi nak buat nasi lain pulak nanti....
^---------^
udah lupa letak timun jepun...punya sibuk nak deco photoshoot......... |
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
dah habis lunch, siap-siap balik kampung kejap, sampai2 maksu sibuk masak puding gula hangus ni...udah heboh napa gelap beno....terhangit gula ka pun..........
petang tu ronda pasar malam kuale...tutup awal sini..pukul 6 dah nak habisss niaga...aku ingat ni kali kedua aku ke pasar malam...sekali dulu pun masa zaman pakai motor..ajer berdesuppp perginya........
ladies outing........
No comments:
Post a Comment