Assalamualaikum
sebab pak encik suka sangat makan ikan-ikan ni...kenalah merajinkan diri masak peibagai jenis ikan....ha apa lagi....selinsinglah lengan kita...
ikan siakap dah beli....agak besar bagi aku...
per lagi...
ayuh....masaklah... ^---------^
bahan-bahannya:
1.seekor ikan siakap yang dah siap siang kat pasar kekdahnya....basuh bersih-bersih dan rendamkan dulu dengan garam......
2. bilas dan basuh lagi dan toskan....
3. lumurkan dengan tepung jagung dan garam ...sehingga sebati...
4. panaskan kuali..pastikan minyak banyak (deep fried) dan betul2 panas...(nak tahu panas campak seulas bawang putih dulu)
5. gorengkan ikan tersebut betul2 well done dan garing....
ok done bab ikan
bahan-bahannya untuk kuah siakap tiga rasa pulak :
1. bawang merah 1 labu & bawang putih 4 ulas & halia sebuku ibu jari (hiris2)
2. stok sambal yg kita blender tu...
3. 1 tin nenas ( sedikit air nenas tu masukkan sekali)
4.daun limau purut
5.perahan 4 biji limau kasturi
6. sos cili + sos tomato + kicap + sos tiram
7. 6 biji cabai burung hiris2 ( ikutlah tahap kepedasan korang nak pedas tambah lagi)
cara-caranya : hamboi macam tererr beno aku masak kan...
1. panaskan minyak di kuali...agak2 la kan minyak nya...gunalah brand saji...suport local brand...
2. tumis bawang merah 1 labu & bawang putih 4 ulas & halia sebuku ibu jari & 6 biji cabai burung (yg telah di hiris2)..... sehingga naik bau...
3. letak stok sambal yg blender tu - ini kena masak lama - api slow sikit , agak2 dah masak lama tumis sambal ni.....
4. masukkan sos cili + sos tomato + kicap + sos tiram...ini kita gaulkan siap2 dalam 1 mangkok...pastu campak aja dalam kuali........
5. letak gula + garam sedikit..
6. lepastu letak nenas 1 tin...potong kiub siap2.......( sedikit air nenas tu masukkan sekali)
7. lagi tambahkan daun limau purut dan perahan 4 biji limau kasturi
(kita perah siap2 dlm mangkok ya) jangan letak biji pulok..........
masak sehingga sebati rasanya semua....
then tutup api..
aku tabur daun bawang........... curahkan kuah ni atas siakap tadi....ha banjir tak....
siap....tadaaa...
No comments:
Post a Comment