Assalamualaikum
kepala udah ting tong badan tak semenggah..gagahkan diri masak sambal kerang ni ha...lama teringinnn nak makan...kita buat aja lah..bahan-bahan dah ada takdaq alasan ko nak bermalas-malasannn....
sebabnya tak lalu gaks nak makan luar..balik-balik menu tu jugaks...baiklah masak...confirm ko tak hubuh ajinomoto....garam & gula ko boleh control sendiri kan...
ayuh....masaklah... ^---------^
bahan-bahannya:
kerang beli dah siap kopek....basuh bersih-bersih dan toskan......
1. bawang merah 2 labu & bawang putih 4 ulas & halia sebuku ibu jari
2. air asam jawa...
3. stok sambal yg kita blender tu....
(dlm ni dah ada belacan...tak payah letak lagi dah utk masak lain)
4. sebatang serai ketuk dulu sebelum masuk dalam kuali
cara-caranya : hamboi macam tererr beno aku masak kan...
1. panaskan minyak di kuali...agak2 la kan minyak nya...gunalah brand saji...suport local brand...
2. tumis bawang merah 2 labu & bawang putih 4 ulas & halia (yg telah di hiris2)...
sampai naik bau...
3. letak stok sambal yg blender tu - ini kena masak lama - api slow sikit , agak2 dah masak lama tumis sambal ni.....
4.campak aja serai yang dah ketuk tadi...
5. kita letak air asam jawa, masak sehingga sebati..
6. letak gula + garam sedikit..
7. masukkan sos tiram & kicap aja ha...
8. letak air masak sedikit - sambal kerang nak pekat kan...
9. lepastu letak kerang...masak agak lama sedikit....
then tutup api..
aku tabur daun bawang...........
No comments:
Post a Comment